Pazar

Sith Olup Galaksiyi Yakmak Umarsızca...


            Far far away from galaxy diye başlar her Star Wars filmi. Açıkçası bana da biraz "far away" dir aslında. Bazı şeyler çok saçma geliyor bana bu evrende, özellike 6.bölümde o küçük yaratıklar koskoca imparatorluk askerlerini taşlarla sopalarla hacamat ettiklerinde "hade lenn" diyesim gelmişti. Ama gel gör ki aynı evren içinde dünyanın görüp görebileceği en karizmatik kötü adamı barındırmaktadır.


            Direk kötü adam olarak adlandırmamak lazım aslında. Light Side' dayken de karizmaydı Anakin Skywalker ama tabi ki Dark Side' a geçtiği anda karizmada bariz bir yükseliş oldu. Peki neden böyle oldu da bu çocuk kötü adam olup galaksinin anasını ağlattı? Bu sorunun cevabını "Revenge Of The Sith" de aldık. İnsan durduk yere manyak olur mu, olmaz heralde. Bu çocuk zaten köle olarak yaşamış, psikoloji bozuk, baba da yok ortalıkta, Ahmet Çakar deyimiyle sıkıntı var yani. Sonra kanından midi-chlorian fışkırdığı farkeden Qui Gon Jinn tarafından Jedi Konseyine getirilmiş, peki ne yaptmış o iyilik emsali Jedi' lar bu zavallı yavruya? Yok efendim içinde korku varmışda, yaşı büyükmüş eğitilemezmiş falan filan. Hani Jedi' lar oto boka karanlık tarafa giden yol diyorlar ya, kendileri kibirden Dark Side' a kafalama girecekler haberleri yok. Yoda' yı bile ağlatacak güç var çocukta, o yüzden çekemediklerinin farkındayız . Neyse ki Obi-Wan (kendisi tek sevdiğim Jedi oluyor) ustasının vasiyetiyle eğitti bunu da bir işi oldu, ekmeğini eline aldı. Yoksa işi konseye kalsa sokaklarda harap olurdu. Ama konseyin kibir budalaları hiç bir zaman benimsemediler kendisini, hep bir üvey evlat muamelesi. Sonra bir de aşık oldu bizim çocuk, sevgilisini kurtarmak için kendisini hiç sallamayan Jedi' lardan da destek görmeyince ne yapsın bıraktı kendini karanlığa. Haksız mı, değil. Valla Natalie Portman için Dark Side' a geçmeyecek varlık tanımıyorum.

            Son sahneye gelindiğinde ise benim için olay kopar. Sıkıldıkça izlerim. Obi-Wan' ın mekikte göründüğü an Padme' nin surat ifadesi olayı bitiriveriyor. Ardından diyalog ve tabiki ışın kılıçlarıyla yaptıkları unutulmaz düello. "You were the the chosen one! It was said that you would destroy the sith, not join them! Bring balance to the force, not leave it in darkness.." diyor ya sonunda Obi-Wan, benim içim kan ağlıyor. Tamam bu çocuk Jedi olmaz, hem duygusal hem yakışıklı. Padme' yi de ayartmış ama size geldiğinde hep bir aşağılama, hep bir güvensizlik. Yani size gelip Palpatine Sith diyor siz hala "sen bi dur hele" diyorsunuz. Vallahi bu Jedi' lar hiçbir şeyi hak etmiyorlar. Gerçi İmparator' un da ne kadar göt bir insan olduğunu 6. bölümde görmüştük. Ayrıca bu Anakin veyahut nam-ı diğer Darth Vader gibi adamdan o süt çocuğu Luke nasıl çıktı hiç anlamıyorum. O çocuk tam Jedi işte. Hiçbir şeyde gözü yok, galaksi kurtulsun yeter. Sanki babasının galaksisi. Aslında babasının sayılır, neyse. Daha sonra uzun uzun yazarız Luke hakkında. 

            Son sözüm ise yeşil bücür Yoda' ya. Ne oldu Yoda efendi, serinin ilk iki filminde şatafatından geçilmiyordu. 800 yılda çözemediğin ingilizcenle millete artistlik yapıyordun. Herkes etrafında Master Yoda Master Yoda diye pervane olurken sen işin şovundaydın. Hani Anakin çok yaşlıydı eğitilmek için, ama işte the force öyle bir şey ki adama laflarını böyle yedirtir. Luke gelince yaş maş dinlemeden eşek kadar herifi nasıl eğittin. Götün sıkışınca oluyormuş değil mi? İmparator galaksinin dibine vurduysa senin yüzünden vurmuştur. Tabi senin yüzünden benim yüzümden mi olacaktı. Çok doluyum sana ufak yeşil yaratık...

            Sözün özü; Anakin kötü bir şey yapmamış sadece duygularına yenik düşmüş bir insan evladıdır. Zamanında sahip çıkılsaydı mutlu bir hayatı olabilirdi, çok üzülüyorum ben bu çocuğa. Alın size diyerek, sonunda güce dengeyi de getirdi. Olan hayatına oldu. Bir kaç milyar galaksi vatandaşına da tabi ama o ufak bir ayrıntı önemli değil.

Hiç yorum yok: